Cannabis en de cannabinoïden in deze plant worden al duizenden jaren gebruikt in de geneeskunde. Elk mens beschikt vanaf de geboorte over een zogeheten endo-cannabinoïden systeem. Dit systeem regelt enkele vitale functies in het lichaam zoals het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem. Strikt gezegd zou je zonder het endo-cannabinoïden systeem niet kunnen leven.

Dit betekent niet dat men Cannabis nodig heeft om in leven te kunnen blijven. Het lichaam maakt immers zelf ook Cannabinoïden aan. Als het lichaam door een verkeerde stofwisseling of ziekte niet meer in staat is om zelf endocannabinoïden aan te maken kan het helpen om deze via externe supplementaire opties binnen te krijgen. Het toepassen van Cannabis producten kan dan helpen om het endo-cannabinoïden systeem te reguleren zodat het weer naar behoren gaat functioneren.

Het spreekt voor zich dat Cannalogie een ingewikkeld vakgebied is en vooral een heel uniek specialistisch vakgebied waar maar heel weinig mensen in gespecialiseerd zijn. De opleiding Cannalogie is een opleiding die door het testpanel als pittig wordt ervaren. Hoe pittig deze daadwerkelijk is blijkt volledig afhankelijk van de reeds aanwezige kennis en affiniteit van de deelnemer.

Cannabis is het enige natuurlijke product dat door de Nederlandse overheid in grote hoeveelheden wordt gekweekt en geëxporteerd. In Nederland is Medicinale Cannabis op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Van vrijwel alle geneesmiddelen die een arts voorschrijft is het duidelijk hoe en waarom het middel moet worden voorgeschreven. Bij het voorschrijven van Medicinale Cannabis weten artsen vaak niet hoe ze dit moeten adviseren waardoor er veel terughoudendheid is. Eigenlijk kun je stellen dat het gebrek aan kennis ervoor zorgt dat artsen terughoudend zijn in het voorschrijven van Medicinale Cannabis. Via het online register kunnen artsen en patiënten de database met Cannalogen (MCS) specialisten raadplegen. Als Medisch Cannabis Specialist kunt u een adviserende rol spelen in het overbrengen van kennis tussen artsen en patiënten.

Als Medisch Cannabis Specialist, of Cannaloog kunt u artsen en patiënten adviseren over het gebruik en de toepassingsmogelijkheden van fyto-cannabinoïden.  De Cannabisplant en haar werking en samenstelling is een wetenschap op zich. Steeds meer mensen geven aan dat ze baat hebben bij het gebruik van producten en supplementen waar zich cannabinoïden in bevinden. De vraag naar professioneel advies en begeleiding in het samenstellen en toedienen van cannabis gerelateerde producten wordt steeds groter. Ook worden er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd die de werking van diverse cannabinoïden bij diverse ziektebeelden aantonen.

De kennis en leerkunde van de cannabisplant en het endo-cannabinoïdensysteem in het lichaam is een gespecialiseerd vakgebied waar heden ten dage steeds meer vraag naar is. Door het volgen van de opleiding Cannalogie kunt u zich specialiseren in dit zeer snel groeiende vakgebied waar in de toekomst steeds meer vraag naar zal zijn.